Hitsausautomaation 4 hi-tech-ominaisuutta, jotka nostavat tuotannon uudelle tasolle
Edistyneemmät hitsausautomaatioratkaisut tuovat tuotantoon ennen kaikkea lisää joustavuutta ja tarkkuutta. Mitä enemmän pystymme automatisoimaan, sitä tarkemmin tekniikka hoitaa prosessin alusta loppuun asti. Se vapauttaa työntekijät raskaasta, manuaalisesta työstä ja tarjoaa heille uudenlaisen urapolun robotiikan ja robottien operoinnin parissa. Tämä kehityssuunta on jo vahvasti käynnissä tuottavan teollisuuden keskuudessa.
Mutta millaista lisäarvoa hitsausautomaation eri ratkaisut tuovat kokonaisuuteen ja itse tuotantoon? Näitä kysymyksiä avaamme nyt tarkemmin.
Hitsausautomaatioratkaisut esittelyssä
Riippuu aina asiakkaan tuotannosta ja tavoitteista, millaisista teknologioista lopullinen ratkaisu lopulta koostuu. Esittelemme tässä nyt yleisimmät, joilla asiakkaamme ovat saaneet merkittävää muutosta tuotantoonsa:
Konenäkö. Konenäön yksi tärkeä etu on, että se yksinkertaistaa kappaleiden mekaanisen paikoitustarkkuuden vaatimuksia ja parantaa lopputuotteen tarkkuutta ja laatua. Tyypillinen lähtötilanne ennen konenäköä on, että ihminen latoo kappaleet hitsausjigiin ja kiinnittää ne paikoilleen esimerkiksi mekaanisilla painajilla. Tämän jälkeen robotti hitsaa kappaleet ennalta opetettua rataa pitkin välittämättä mahdollisista valmistusteknisistä muutoksista osissa. Jos tässä vaiheessa hyödynnetään konenäköä, vaatimukset jigille voivat olla yksinkertaisemmat. Konenäkö kuvaa kappaleet poimittaessa ja korjaa simuloidun orientaation kuvadatan pohjalta vastaamaan todellisuutta, minkä jälkeen robotti latoo hitsattavat kappaleet tarkasti kohdilleen hitsattavaksi. Konenäkö havaitsee pienimmätkin valmistusvirheet ja asentovirheet, jotka pystytään näin ottamaan hitsauksessa huomioon. Lopullinen kokoonpano syntyy tarkemmin ja nopeammin kuin perinteisemmillä metodeilla.
Laserhaku ja -seuranta. Laserhaku skannaa railon paikan ennen hitsauksen aloittamista. Perinteisemmässä ratkaisussa robotti hitsaa railon ennalta määritettyjen parametrien mukaisesti huolimatta siitä, että railo ei välttämättä ole joka kerta täysin samassa kohdassa riippuen valmistusteknisistä ja muista kappaleiden ominaisuuksista ja virheistä. Jos railo hitsataan tällaiseen kappaleeseen ennalta opetellun radan mukaisesti, niin se ei luultavasti aina osu kohdalleen. Laserhaun avulla railon paikka voidaan ensin skannata, jonka perusteella robotti korjaa ohjelmaansa ja määrittää hitsausradan osuvammin. Näin hitsaus osuu joka kerta kohdalleen. Hitsauksen aikainen railonseuranta seuraa hitsausta koko prosessin ajan ja säätää hitsaustapahtumaa sen mukaan, mitä hitsauksen aikana tapahtuu. Näin esimerkiksi ilmaraon muutokset pystytään huomioimaan jatkuvasti. Laserskannaustekniikan avulla voidaan muodostaa hitsausohjelmia jopa automaattisesti kappaleen koosta ja muodosta riippuen.
Materiaalisiirtojen automatisointi. Materiaalien siirtäminen manuaalisesti paikasta toiseen syö sievoisen osan työpäivästä. Työtä voidaan tehostaa varastointi- ja kuljetusjärjestelmällä, jossa kuljettimet noutavat hitsattavat kappaleet ja vaadittavat jigit sekä palauttavat loppukokoonpanot ja jigit varastoon tai edelleen tuotantoon yksilöityjen RFID-tagien perusteella. Myös tuotteiden seuranta on jatkuvaa, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon tuotteiden sijainnista ja edistymisestä tuotantoprosessissa. Samalla voidaan tallentaa historiatietoja, jotka auttavat jäljitettävyydessä ja laadunvalvonnassa. Ratkaisu vaatii kuljetinjärjestelmän rakentamisen tuotantoon, mutta myös alueportaali on mahdollinen toteuttaa. Alueportaalissa kolmella akselilla kulkeva tarttuja liikuttelee kappaleita vapaasti määritellyn alueen sisällä. Järjestelmänä se on kuljetinratkaisua teknisempi, mutta tulevaisuuden layout- ja tuotemuutoksissa joustavampi: muutosten toteuttaminen on lähinnä ohjelmointitekninen kysymys, kun taas kuljetinjärjestelmä vaatii vastaavassa tilanteessa usein fyysisisiä ja raskaita muutoksia.
Ylätason ohjaukset. Kaikki tuotantoon vaadittavat tiedot saadaan ohjattua tuotantoon automaattisesti yrityksen ERP-järjestelmästä. Robottijärjestelmä saadaan keskustelemaan saumattomasti yhdessä talon toiminnan ohjausjärjestelmästä, ja kaikki kappaleet asetetaan suoraan työjonoon myynnin määritysten perusteella.
Yhdessä vai erikseen – millaiseen hitsausautomaatiokokonaisuuteen kannattaa panostaa?
Yhteispelillä säädämme aina ratkaisusta juuri kullekin asiakkaalle sopivan. Vaikka näitä ratkaisuja on mahdollista ottaa käyttöön myös yksitellen, päätöstä tehtäessä kannattaa huomioida se, että yllä mainittujen ratkaisujen vaihtoehto on tehdä työ käsin. Kehitystöiden kustannustehokkuutta ajatellen on hyödyllistä sisällyttää projektiin useampi osanen, jolloin muutokset toteutetaan saman projektin aikana. Päätöstä tehtäessä on hyvä huomioida myös henkilökunnan lähtötaso ja koulutuksen tarve.
Näissä asioissa autamme aina löytämään parhaan ratkaisun, ja henkilökunta saa huolellisen koulutuksen ja tuen uusien tekniikoiden käyttämisessä. Ota yhteyttä, jos edistyneemmät hitsausautomaatioratkaisut kiinnostavat, niin keskustellaan lisää!