Case
Outotec
Outotec Turula – Jucatin pyörityslaitteet toivat jopa 30 % lisää tuottavuutta hitsausprosessiin
OUTOTEC on suomalainen teknologia-alan pörssiyhtiö. Se syntyi vuonna 2006, kun Outokumpu Oyj erotti teknologiatoimintansa omaksi yhtiökseen. Outotec tarjoaa ratkaisuja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen, kuten mineraalien ja metallien prosessointiin, vaihtoehtoisten energialähteiden hyödyntämiseen ja teollisuusvesien käsittelyyn.
Asiakkaan haaste
Ratkaisumme
Jucatin ja Outotec Turulan yhteistyö on alkanut jo yli 10 vuotta sitten, kun Turula tarvitsi isojen suodattimien hitsaamiseen erikoiskorkean, järeän grillityyppisen pyörityslaitteen, joka kantaa 32 000 kiloa. Sittemmin kyseisten tuotteiden tuotanto hiipui, ja pyörityslaitteen tilalle tarvittiin kaksi 10 000 kg kantavaa L-pöytämallista pyörityslaitetta.
Jucat on suunnitellut ja toteuttanut kaikki pyörityslaitteet varta vasten Turulan tarpeisiin, viimeisimpänä vanha grilli-tyyppinen pyörityslaite muutettiin kahdeksi L-tyyppiseksi pyörityslaitteeksi. Nyt kahta kymppitonnista pyörityslaitetta ajetaan ylös erilaisten tuotteiden hitsaukseen Turulan tuotannossa.
”Olemme Jucatille siinä mielessä mielenkiintoinen asiakas, että tarvitsemamme asiat ovat aina jotain aivan uutta. Tarpeitamme vastaavia ratkaisuja ei ole ollut vielä olemassa, joten olemme olleet yhteydessä Jucatiin ja kysyneet heiltä vaihtoehtoja. He sitten ovat suunnitelleet meille soveltuvan ratkaisun. Olemme olleet todella tyytyväisiä yhteistyöhömme”, kertoo Outotec Turulan tehtaanjohtaja Markus Mutanen.
Turulan tuotannossa käsiteltävien kappaleiden koot edustavat sitä järeintä päätä, johon Jucat ratkaisuja suunnittelee. Ennen pyörityslaitteita hitsattavat kappaleet käännettiin nosturin avulla, mikä oli työturvallisuuden ja laadun kannalta haastavaa.
”Nostureilla kappaleita käännetään aina 90 % portaissa, joten tuote ei aina ole optimaalisessa asennossa hitsausta ajatellen. Pyörityslaitteilla hitsattavia kappaleita voidaan pyörittää portaattomasti, joten ne saadaan aina hitsaukselle optimaaliseen asentoon. Tuotteiden käsittely on laitteiden avulla paljon helpompaa ja tarkempaa, ja se näkyy merkittävästi työturvallisuudessa, laadussa ja tuottavuudessa”, Mutanen kertoo.
Aiempi 32 000 kg kantava pyörityslaite tehosti hitsaustyöntuottavuutta jopa 30 prosenttia. Uudetkin pyörityslaitteet tehostaneet tuotantoa ja samalla parantavat tuntuvati myös työergonomiaa ja -turvallisuutta. Nosturikin vapautui muihin töihin.
”Uusilta 10 000 kg kantavilta pyörityslaitteilta odotetaan ainakin vastaavanlaisia hyötyjä kuin aiemmalta pyörityslaitteilta niin tuottavuuden kuin laadunkin osalta. Työturvallisuuskin saadaan uusilla laitteilla aivan eri luokkaan, joten saimme kerralla myös ergonomia-asiat järjestykseen. Investointi paransi siis tuotantoamme kokonaisuutena”, summaa Mutanen.