+358 10 326 3300

Prima Power

Jucat toimittaa robottijärjestelmän valmistuslinjastoon: valmiita tuotteita täysin automaattisesti

Milanon pörssiin listatun Prima Industrie S.p.A:n työstökonedivisioona Prima Power valmistaa levyntyöstökoneita ja -järjestelmiä. Yritys on erikoistunut räätälöityihin ja pitkälle kehitettyihin palveluihin sekä tuotantosolujen automatisointiin ohutlevyteollisuudessa. Seinäjoella sijaitsevalla Prima Powerilla on Suomen lisäksi tuotantoa Italiassa, Yhdysvalloissa sekä Kiinassa, ja asiakkaita ympäri maailmaa. Vuoden 2020 loppupuolella Iso-Britanniassa toimiva asiakas ilmoitti halusta ostaa avaimet käteen -periaatteella valmistuslinjan, jossa myös tuotteen kokoonpano on täysin automatisoitu. Prima Powerilla lähdettiin etsimään kumppania monimutkaisen loppukokoonpanon tekijäksi. Seinäjoen seudulla on huippuluokan automaatio-osaamista ja sopiva tekijä löytyikin läheltä. Isoja ja vaativia työvaiheautomatisointeja tehneellä Jucat Oy:llä oli parhaimmat edellytykset ryhtyä Prima Powerin kumppaniksi projektiin.

Prima Power

Jucatin robottikokoonpano vauhditti uuden, automaattisen valmistuslinjaston tuotantotehoa

Prima Powerin asiakas oli valmistanut itsepalveluvarastojen ovia jo pitkään manuaalisena työnä. Tämä aiheutti tuotantohallissa monenlaisia sisälogistisia haasteita ja johti muun muassa tavaran hukkumiseen, viivästymiseen ja jopa vaurioitumiseen. Ovien valmistamiseen tarvittiin selvästi tehokkaampaa ja laadukkaampaa tuotantomenetelmää.  

Prima Power toteutti asiakkaalleen uuden, automatisoidun valmistuslinjan. Ovikomponenttien toisiinsa liittämiseen ja kiinnittämiseen tarvittiin kuitenkin vielä robotteja avuksi. Prima Powerin järjestelmämyynnistä vastaava johtaja Antti Kuusisaari kertoo, että luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi oli Jucat, joka oli entuudestaan tuttu yritys ja sijaitsi vain kivenheiton päässä Prima Powerin toimipisteeltä.  

“Sekä Jucat että Jukka itse ovat minulle tuttuja jo pitkän ajan takaa. Tiesin, että heillä on vahva osaaminen robotiikasta ja että he ovat yrityksenä hyvin dynaaminen, eteenpäin pyrkivä ja aktiivisesti haasteisiin tarttuva yritys. Kysyimme heiltä mahdollisuutta robottikokoonpanon toteuttamiseen, ja siitä työ lähti liikkeelle”, kertoo Kuusisaari yhteistyön alkumetreistä. 

 

Automatisoitu valmistuslinja yhteistyössä Jucatin kanssa

 

Yhteistyö alkoi vauhdikkaasti – elettiin loppuvuotta ja joulukiireet alkoivat painaa päälle, joten tarjous piti jättää pikaisesti. Prima Power rajasi lähtötiedot hyvin tarkasti, joten Jucat pystyi reagoimaan tarjouspyyntöön todella nopeasti. Jucat loi ensimmäisenä tulevasta ratkaisusta simulaation, jossa muun muassa keskityttiin tuotantotahdin tehostamiseen. Simulaatiolla esitetty ratkaisu vakuutti asiakkaan, ja tuotanto päästiin aloittamaan.

Valmistuslinjan alkuvaiheet testattiin ja demonstroitiin asiakkaiden kuvien avulla. Tämän jälkeen Jucatille toimitettiin valmiiksi taivutettuja aihioita, jotta he pääsisivät konkreettisesti tutustumaan kappaleiden muotoon, kokoluokkaan, painoon, materiaalijäykkyyteen ja muihin tuotannon kannalta tärkeisiin ominaisuuksiin. Seuraavaksi istuttiin alas katsomaan tarkemmin Jucatin konseptisuunnitelmaa sekä ratkaisun mitoituksia ja toimitussisältöä.

Linjasto kokoonpantiin ensin Jucatin tuotantotiloihin, jossa se testattiin, tarkistettiin ja esihyväksyttiin. Kun robottikokoonpano oli kaikkine viilauksineen halutulla tasolla, se siirrettiin Prima Powerin tehtaalle, jonne linjasto pystytettiin kokonaisuudessaan ja jonne loppuasiakas saapui tekemään tehdashyväksynnän. Asiakas oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen: se oli juuri kaikkien kriteerien mukainen.

“Tällä hetkellä asennustyöt asiakkaan kohdemaassa ovat käynnissä. Ensin asennetaan meidän tekemämme linjasto, ja heti perään Jucatin robottikokoonpanolinja, jonka jälkeen asiakas pääsee käyttövaiheeseen ajamaan tuotantoa ylös. Samalla linjasto siirtyy ABB:n paikallisen yksikön takuuhuollon piiriin. Jucatin hyvät suhteet ABB:n kanssa toivat paljon lisäetua asiakkaallemme tässä projektissa”, summaa Kuusisaari projektista.

Ammattimainen projektinhallinta toi lisäarvoa yhteistyölle

Kokonaisuudessaan yhteistyö Jucatin kanssa sujui mutkattomasti, jämptisti ja tehokkaasti. Keskusteluyhteys on ollut erinomainen koko projektin ajan, ja toimipisteiden läheinen sijainti on tehostanut yhteydenpitoa vielä entisestään.

“Räätälöidyt projektit ovat herkkiä, joten niitä tulee seurata aktiivisesti puolin ja toisin. Jucatin projektipäällikkö oli erittäin asiantunteva ja aktiivinen koko projektin ajan. Tiesimme aina, missä vaiheessa mentiin. Jokaiseen kysymykseen saatiin välittömästi vastaukset, ja asioihin tartuttiin ammattimaisesti ja tehokkaasti. Esimerkiksi projektin loppumetreillä, kun asiakas oli meillä hyväksymässä ratkaisua, heillä tuli kokoonpanon ruuvaukseen kehitysidea. Jucat otti asiaan erittäin tehokkaasti kiinni, ja se saatiin nopeasti kuntoon”, kuvailee Kuusisaari yhteistyötä Jucatin kanssa.

Avaimet käteen -toimitettavien automatisointiratkaisujen kysyntä kiihtyy

Avaimet käteen -palveluna toimitettu, kokonaismitaltaan 27 metriä pitkä valmistuslinjasto sisältää komponentit, laitteet ja koneet oviaihioiden lävistämiseen, taivuttamiseen ja kokoonpanoon. Projekti on ollut Prima Powerin myyntipäällik Antti Kuusisaaren mukaan kokonaisuudessaan hyvin kiinnostava, koska automatisoitujen valmistuslinjastojen kysyntä tämän projektin kaltaisena kokonaisratkaisuna on erittäin haluttu palvelumalli niin Suomessa kuin ulkomailla.   

“Esittelemme ja myymme automatisoituja laitteita jatkuvasti maailmalla, ja koko ajan enemmän kysytään avaimet käteen -sovellutusta. Eli asiakkaalla on joku tuotannollinen tarve, ongelma tai halu, ja siihen etsitään ratkaisu aina raakamateriaalista loppukokoonpantuun tuotteeseen”, kertoo Kuusisaari tämän päivän markkinatilanteesta automatisoitujen ratkaisujen suhteen.